Most er et must!

Vi har i mange år haft æblemost i butikken.
I starten sendte vi vores æbler til andre mosterier for at få mosten lavet, men nu laver vi mosten selv i eget mosteri.
I butikken kan man gennem et vindue se ind til rummet, hvor mosten bliver tappet.

Vi har efterhånden et stort udvalg af forskellige æblemost, da vi både har æblemost af blandede sorter, men vi presser også enkelte sorter for sig selv eller blander mosten med f.eks. hyldeblomstsaft eller ribssaft, som vi også selv laver.

Æblerne, som skal presses til most, er håndplukket og sorteret, hvorefter de bliver presset i eget mosteri. Herefter skal mosten pasteuriseres og tappes i enten flasker eller “bag in box”, hvilket foregår i eget tapperi. Derefter er mosten klar til at komme ud i butikken.

Hestehavegård Frugtplantage fik i 2013 bygget sit eget mosteri, og vi begyndte herefter for alvor at producere vores egen æblemost i større mængder. Førhen sendte vi vores æbler ud til en anden producent, der pressede dem til most for os.

Gennem få år er vores mosteri vokset gevaldigt, og vi har flere gange måttet forny og udskifte vores maskineri for at kunne udvide most-produktionen. Fra kun at kunne presse omkring 100 liter i timen i starten, kan vi i dag presse ca. 650 liter i timen, og i de seneste par år har vi også lavet flere forskellige varianter af vores æblemost, så der er noget for enhver smag. Vores æblemost består udelukkende af æbler og indeholder derfor hverken tilsætningsstoffer, farvestoffer eller tilsat sukker. Det er ren dansk smag og natur på flaske.

Herunder kan du se typiske eksempler på de æblemoster, vi producerer:

 • Æblemost af blandede æblesorter
  – dette er vores ”standard”-æblemost, som vi sælger allermest af. Smagen er let varierende afhængig af hvilke sorter, vi benytter os af og hvornår på sæsonen, æblerne bliver presset til most. Som oftest bruger vi en blanding af Elstar-, Discovery og Gråsten-æbler samt mindre portioner af andre sorter til denne æblemost.
 • Æblemost med hjemmelavet hyldeblomstsaft
  – denne variant er særdeles populær i sensommeren, når vi har fået høstet de første æbler og presset sæsonens første omgang most. Hyldeblomsterne plukker vi selv i plantagen og koger dem til en lækker saft, der inden pasteuriseringen blandes sammen med mosten.
 • Æblemost med hjemmelavet jordbærsaft
  – denne variant er et stort hit hos de fleste børn. Mosten er særligt sød og smagfuld, og dufter indbydende af sommer og sol. Da vi i sæson 2020 ikke dyrker vores egne jordbær, benytter vi os af lokale friske, danske jordbær fra Ertebjerggård Frilandsgartneri.
 • Æblemost med hjemmelavet solstiksaft
  – Solstik er en bærsort i sig selv, som vi har adskillige store buske stående af på marken ved siden af frugthuset. Det store, sorte bær er en krydsning af solbær og stikkelsbær, men smagen læner sig mest op af solbær. Solstiksaften bidrager med en let skarp, men frisk smag i vores æblemost.
 • Æblemost med hjemmelavet ribssaft
  – I plantagen har vi også en hel del buske, som hver sommer bugner med store klaser af de let syrlige, røde ribs. Æblemosten er med til at sødme saften fra ribsene, og den færdige most får en frisk, sommerlig smag med en smuk, naturlig og rødlig farve.
 • Æblemost med havtorn
  – denne variant er en af vores nyere mostvarianter. De sidste par år har vi fået leveret flotte, danske havtornbær fra Møllvang Gård, som vi har presset saften ud af og tilsat i mosten. Havtorn er et syrligt bær, der indeholder et hav af vitaminer og gode olier, og de giver æblemosten den flotteste gul-orange farve samt en frisk og let syrlig smag.
 • Æble/pære-most
  – i æble/pære-mosten benytter vi os af en blanding af flere forskellige æblesorter sammen med Clara Friis-pæren, der bidrager mosten med en særlig sød og afrundet smag.
 • Sortsrene æblemoster
  – afhængig af høsten af de forskellige æblesorter, vi har i plantagen, laver vi også en række sortsrene æblemoster – f.eks. æblemost udelukkende af Gråsten-æbler, æblemost kun af Elstar-æbler, kun af Discovery-æbler eller kun af Ingrid Marie-æbler.
 • Æblegløgg (bemærk: kun til salg omkring juletid)
  – vores alkoholfrie æblegløgg er en af vores nyheder hos Hestehavegård Frugtplantage. Æblegløggen dufter indbydende af jul og hygge og kan med fordel nydes både kold eller varm.