Far og datter havde den bedste idé

Det blev Hestehavegård Frugtplantage og deres frugtvin, der løb med førstepladsen, da Sønderborg Iværksætter-pris 2016 blev uddelt torsdag aften.
 
Henrik Petersen og Camilla Schmidt Petersen havde medbragt frugtvinen, som først dommerne og senere alle de rigtige mange fremmødte kunne smage.
 
Med prisen fulgte 25.000 kroner sponsoreret af Linak. Hestehavegård Frugtplantage vil bruge pengene til yderligere produktionsudstyr. I første omgang er det planen at lave 400 flasker frugtvin
 
Dommerne var i år Stig Poulsen, Vækstfonden, Bent Jensen, Linak, Trine Lindén, Commocean og Allan Kaczmarek, SwipBox, som blandt andet faldt for den unikke lokale fortælling, der knytter sig til Hestehavegård Frugtplantage og familiens frugtvin.
 
 
Sønderborg Iværksætter-pris 2016
Prisen faldt bogstaveligt talt i dommernes smag. Hestehavegård Frugtplantage havde medbragt smagsprøver af deres idé, 3 forskellige slags frugtvin.
Siden farfars tid har vi lavet frugtvin til eget brug, fortæller Henrik Petersen, der havde datteren Camilla Schmidt Petersen med på scenen på Det Blå Gymnasium, hvor Årets Business Event 2016 med stor succes blev holdt.
I 1894 købte Henriks oldefar Hestehavegård. På det tidspunkt var der en æblehave til gården. I 2002 overtog Henrik Petersen Hestehavegård, som i dag er oppe på 34,5 hektar jord og bl.a. har stor succes med at producere og sælge most. Idéen til at lave frugtvin til kommerciel brug opstod, da Henrik sidste år rundede de 50 år. Det blev fejret med en stor fest og selvfølgelig med hjemmelavet vin.
Den aften kunne vi nok have solgt de første 100 flasker, og siden blev der snakket meget om vinen. Derfor tog vi chancen og gik videre.
 
Penge til produktion
Med prisen følger 25.000 kroner sponsoreret af Linak.
"Pengene skal bruges til at købe produktionsudstyr.
For nogle år siden begyndte familien at producere deres egne æblemost, og det har været en stor succes.
Vores produktion af most er steget fra 7.000 til 25.000 flasker på bare tre år.
I første omgang er planen at producere omkring 400 flasker årligt.
Vinen kommer efter planen i handlen til efteråret 2017, og en flaske ventes at koste 100-120 kroner.
 
Priserne
Gazelle-prisen på 5.000 kr. uddeles til den virksomhed i kommunen, som har haft størst vækst.
Sønderborg Iværksætter Pris på 25.000 kr. tildeles iværksættere med en stærk, innovativ og bæredygtig forretningsidé, der kan bidrage til vækst og arbejdspladser i Sønderborg Kommune.
Ungdoms I-Prisen på 5.000 kr. tildeles personer på ungdomsuddannelserne med en realiserbar forretningsidé, der kan tilføre området værdi.
 
Iværksætterprisen
Blev uddelt første gang i 2011 og hed indtil 2014 Sønderborg Iværksætter Award.
Årets Ungdoms Iværksætter Pris og 5.000 kroner gik denne gang til Kasper Asmussen, Martin Jørgensen og Kristian Lieve-Lindgreen.
De vandt med en målstyret og social applikation til tøjkøb kaldet Sniper.
Sønderborg Gazelle Pris gik i år til Hansen Technologies Denmark tidligere kendt som Telebilling.