Sites         Kontrolrapport
Så er der igen friskpresset æblemost.
Æbler
Pærer
Blommer
Jordbær
Kartofler
Grønsager
Bær
Æblemost
Hvad er æblets navn?

Frugtavler har succes med hjemmelavet most

Det har været en rigtig god idé for Henrik Petersen på Hestehavegård at investere i eget mosteri.
Snart kommer også æblecider og frugtvin til salg.

JydskeVestkysten, 21. maj 2017. Tekst: Claus Rantzau Møller. Foto: Claus Thorsted.
Frugtavler Henrik Petersen vandt sidste år Sønderborg Iværksætterpris med sin frugtvin, som han nu har sat i kommerciel produktion.
 
Henrik Petersen fra Hestehavegård gjorde det helt rigtige, da han for år tilbage købte sit eget mosteri.
Æblemosten sælger rigtig godt. Min oprindelige idé var at lave 5.000-6.000 liter om året. Det er nu øget med 300 procent til 18.000 liter, fortæller den 51-årige frugtavler, som sælger flere varianter af æblemost bl.a. også med saft fra jordbær og hyldeblomst.
 
Henrik Petersen har nu indhentet tilbud på et mere automatiseret anlæg. Succesen kom på det helt rette tidspunkt efter en række "øvår" for frugtavleren, som er fjerde generation på Hestehavegård.
I 2013 blev 70 procent af høsten ødelagt af hagl. Året efter kom stormen Bodil forbi og 2015 var præget af ødelæggelserne fra de to foregående år.
 
Der ingen som har sagt, det skal være for nemt, men alligevel fik det en til lidt at miste lysten. Men heldigvis kunne jeg bruge æblerne til most.
Den frugt, Henrik Petersen mest bruger til most, har små skønhedsfejl og kan derfor ikke sælges direkte til forbrugerne.
De håndplukkede æbler presses, mosten pasteuriseres let og fyldes på enten flasker eller i 3 liters bokse.
 
Den fødte frugtavler
For Henrik Petersen lå det lige for, da han i sin tid skulle tage stilling til sin fremtidige beskæftigelse. I 1894 købte hans oldefar Hestehavegård, som i dag er oppe på 40 tønder land. Henrik Petersen hører til blandt de allersidste, der nåede at få en uddannelse som frugtavler på Gartnerskolen ved Odense.
I 2002 overtog han frugtplantagen efter sin far Erik, som stadig hjælper til en gang i mellem, ligesom lillesøsteren Anne Tychsen er ansat i forretningen.

Det er en livsstil at være frugtavler. Det er lidt mere end et 37 timers job, hårdt for kroppen og man bliver ikke millionær af det.

Henrik Petersen har tidligere leveret til en stor grossist, men han har valgt at optimere indtjeningen ved at sælge direkte til forbrugerne fra egen butik samt via lokale butikker og små grossister.
Du skal nok få det at vide, hvad enten det er godt eller skidt, det du laver, men vi oplever, at danskerne over de senere år er blevet langt mere bevidste om, hvad de putter i munden. Folk vil gerne have noget kvalitet og noget sundt, siger Henrik Petersen.
 
Stor tro på frugtvin
Det stopper ikke med forædling af produkter på Hestehavegård.
Henrik Petersen er ved at lægge sidste hånd på omkring 350 flasker hjemmelavet æblecider, ligesom han har startet en produktion af frugtvin op. Han har ligesom sin far og farfar altid lavet frugtvin til eget forbrug.
Ideen til at lave det til kommercielt brug havde rumsteret nogle år, men tog fart efter, at han med stor succes serverede æblevin til sin 50-års fødselsdagsfest. Det fik datteren Camilla Schmidt Petersen til at tilmelde ham Sønderborg Iværksætter Pris 2016, som han vandt.
 
Jeg håber, det kommer til at gå ligesom med mosten. Folk spøger hele tiden, hvornår kommer det. Der er virkelig store forventninger. Frugtvinen forventes at komme til salg til september.
Der bliver lavet omkring 800 flasker. Prisen er endnu ikke fastsat.
 
Frugtavler Henrik Petersen vandt sidste år Sønderborg Iværksætterpris med sin frugtvin.
 
Fakta
Frugtavleren bor ligesom sine forældre og søsteren på kær tæt ved hestehavegård. Både hustruen Conny og de tre døtre Camilla, Christina og Celina er dygtige ringridere med flere kongetitler, mens Henrik Petersen nøjes med at se på.
Derimod bruger han tid på at spille trompet i rinkenæs Brassband og skal også spille i sønderborg Brandværnsorkester, når der snart er sternfahrt i sønderborg.
Der bliver også til masser af jagthorn, hvor han bl.a. er blevet nummer tre til Dm. i 1980'erne arbejdede han i fire år på hotel scandic, som dengang hed Interscan som privatchauffør og gartner.
 
Frugtavler udvikler forretningen med vineri
Frugtavler Henrik Petersen fra sønderborg er bevidst om, at der er brug for forædling af produkterne.
Derfor er han nu gået i gang at lave sin egen cider og frugtvin.
 

Forædling af egne produkterer er vejen frem for frugtavler Henrik Petersen, der er fjerde generation på Hestehavegård på kær ved Sønderborg.

Henrik Petersen driver en af de få tilbageværende frugtplantager i Sønderjylland. Ejeren af Hestehavegård har tidligere leveret til en stor grossist, men har nu valgt at optimere indtjeningen ved at sælge direkte til forbrugerne fra egen butik samt via lokale butikker og små grossister. Forædling og produktudvikling har han blandt andet taget fat på ved at sætte gang i produktionen af most.
Den 52-årige frugtavler er også gået i gang med at lave æblecider og to slags frugtvin.
 
1
Både min far og farfar har i mange år lavet frugtvin til privat brug af vores æbler. Den tradition har jeg også taget op. Jeg har i flere år tænkt på at producere til kommercielt brug, men det var først i 2015, da jeg rundede de 50 år og serverede min frugtvin til festen, at der skete noget. Alt det jeg havde lavet blev drukket. Gæsterne var vilde med det og kom i godt humør. Den aften kunne jeg have solgt de første 100 flasker og siden blev der snakket meget om vinen.
Min datter Camilla tilmeldte os derfor til Sønderborg Iværksætter Pris 2016, som vi vandt. Det bekræftede os i, at vi skulle gå i gang med kommerciel produktion.
 
2
Prisudviklingen i de sidste mange år ikke har været den allerbedste ved levering til en stor grossist. Det kan bedre betale sig at forædle produktet derhjemme, men vi er også til eksamen hver dag. Du skal nok få det at vide, hvad enten det er godt eller skidt. Jeg oplever, at danskerne over de senere år er blevet langt mere bevidste om, hvad de putter i munden, og derfor efterspørge de lokale produkter. Folk vil gerne have kvalitet og betale for det.
 
3
Det er ikke bare at lave vinen. Der er også alt det med emballagen, etiketten og ikke mindst tilladelserne. Det tog en del tid med Skat denne gang. Jeg havde fat i tre medarbejdere, før jeg fik det rigtige svar. Jeg har lært, at man skal sætte sig 100 procent ind i reglerne, inden man går i gang.
 
4
Jeg har altid fået mange ideer. Min filosofi er, at man ikke skal sætte mere i gang, end man kan tåle at sætte det til. Vores intension er ikke, at vi skal være landsdækkende med frugtvinen.
Det skal være lokale butikker og restauranter plus eventuelt noget netsalg.
Min erfaring med grossistmarkedet er, at man skal holde sig væk eller være helt stor.
 
5
Der skal bruges en del arbejdstimer på at drive hele butikken. Det er ikke sådan, at vi går og tæller arbejdstimer, for det er spændende at have med plantagen og butikken at gøre. Lysten skal være der, for det er ikke noget, man bliver millionær af.